Toespraak
Pablo Annys

toespraak: Nieuwjaarsviering ASB, De Garve
door: Pablo Annys, voorzitter BCSD & Welzijnsverenigingen
datum: 10.01.2020

*****************

Beste aanwezigen

Ik heet u van harte welkom op de nieuwjaarsviering, hier in De Garve, van ASB.

ASB werd in juni 2012 erkend als Brugse senioren club, en heeft een mooie doelstelling: de vereniging laat senioren kennismaken met Apple-hard- en software, en zorgt ervoor dat de computer, iPad of iPhone geen geheimen meer voor ze hebben. Omdat we ook senioren digitaal helemaal “mee” willen hebben, vinden wij dit een belangrijke opdracht, die ASB met verve vervult.

De doelgroep van ASB zijn vooral senioren vanaf 50 jaar. De vereniging probeert hen te bereiken door:
– één keer per maand een ledenbijeenkomst te organiseren op vrijdagnamiddag, die trouwens helemaal gratis toegankelijk is;
– allerlei initiatieven te organiseren voor beginnende Apple-gebruikers;
– kennis- en ervaringsuitwisseling onder de leden te stimuleren;
– en een helpende hand te bieden aan mensen die in het Volwassenenonderwijs een cursus hebben gevolgd, en nu verder op de hoogte willen blijven.

ASB richt ook sinds januari 2015 het Senioren Internet Praat Café in, hier in De Garve – elke tweede vrijdag van de maand.

Deze actieve vereniging slaagt erin heel wat mensen te bereiken. Vorig jaar bijvoorbeeld tekenden 77 senioren minstens één keer present op de maandelijkse bijeenkomsten. Het aantal deelnemers per vergadering varieert van 32 tot 42. Onder hen zijn er 51 Bruggelingen; 22 mensen komen uit buurgemeenten. Maar heel opmerkelijk: er komen zelfs 4 senioren afgezakt uit veel verderaf gelegen streken, zoals Wortegem-Petegem, en zelfs Grobbendonk en Moerbeke-Waas.

Eén van de redenen waarom ASB zo’n aantrekkelijke vereniging is, is dat de bijeenkomsten geëvolueerd zijn van “luisteren” naar “elkaar opzoeken en helpen”. Twee keer per maand krijgen de leden een nieuwsbrief met de uitnodiging en het programma, en de pdf van de presentaties.

De websites van ASB en iPad, die Joost Verstraeten beheert – waarvoor veel dank -, krijgen honderden bezoekers over de virtuele vloer. De ASB-groep op Facebook telt al 218 leden.

Het is fijn om terug te blikken, maar we moeten ook kunnen en durven vooruitkijken. ASB staat in 2020 voor grote uitdagingen, en daar vertelt Viviane zo meteen veel meer over. Maar ik kan wel al één ding verklappen: de maandelijkse bijeenkomsten worden dit jaar verder georganiseerd.

Ik wens ASB nog veel succes, en jullie allemaal veel digitale “lering en vermaak”.